A fejlett kognitív készségek valóban a nyelvtanulás útjában állnak?

Egy új nyelv tanulása olyan lehetőségeket, előnyöket kínál, amik messze túlnyúlnak a szociális és kulturális világon. Korábbi kutatások eredményei azt mutatják, hogy egy kétnyelvű ember agyában két nyelvrendszer működik aktívan akkor is, amikor az illető csak egyet használ éppen. Míg korábban ezt inkább hátránynak tekintették, a tanulmányok kimutatták, hogy ez az egymásra hatás valójában arra készteti az agyat, hogy egy belső konfliktust oldjon meg, ezáltal edzve a kognitív képességeket.

Lehetséges, hogy a kétnyelvűeknek gyorsan kell sebességet váltaniuk a mindennapi életükben. Elképzelhető, hogy például a szüleikhez egy, míg a legjobb barátjukhoz egy másik nyelven beszélnek, szinte párhuzamosan. Ez talán megmagyarázhatja, miért képesek a kétnyelvűek gyorsabban váltogatni a feladatok között, mint az egynyelvűek.

A kétnyelvűség tehát nagy előny a fordítás terén. Nem csak azért, mert a fordító mindkét nyelvet anyanyelvi szinten beszéli, hanem azért is, mert gyorsabban tud dolgozni. Ez az előny főleg a tolmácsolásnál nagyon fontos, ahogy nagyon gyors gondolkodásmódra is szükség van.

Az világos, hogy egy új nyelv megtanulása lehet egy módja a kognitív képességek fejlesztésének. De a magasan fejlett kognitív készségek állhatnak-e a nyelvtanulás útjában? Egy amerikai kutatás bizonyítékot talált arra, hogy a fejlett kognitív készségek valóban akadályt jelenthetnek. A tanulmány szerint, amikor egy nyelv bizonyos elemeit tanulják, a felnőttek magasabban fejlett kognitív készségei valóban „útban lehetnek”.

Annak ellenére, hogy a felnőttek számtalan tanulási típusban és kognitív képességben jobban teljesítenek a gyerekeknél, a gyerekek egyszerűen felülkerekednek, amikor nyelvtanulásról van szó. A gyerekek serdülőkorukig egy úgynevezett nyelvtanulásra „érzékeny periódust” élnek meg. Ez idő alatt kiváló munkamemóriát fejlesztenek ki: ez az a memóriarendszer, amely olyan tevékenységekkel áll kapcsolatban, amiket nem tudatosan tanulunk – például a kerékpározás és a tánc.

Továbbá segítheti a gyerekeket a bonyolultabb nyelvi szabályok és kifejezések megértésében és elsajátításában. A felnőttek hajlamosak túl sok agymunkát használni és a nyelvi szabályokat ésszerű mintákba erőltetni. A nyelvtani szabályok azonban nem mindig illeszkednek ezekbe a rendezett mintákba. A tanulmány feltárta, hogy a felnőttek nehezebben fedezik fel a nyelvtani hibákat és következetlenségeket, mint a gyerekek.

Azonban a gyerekek felnőttekkel szembeni előnyei a nyelvtanulásban nem mindenre terjed ki. A felnőttek képesek egy új nyelv több komponensét gyorsabban megtanulni. Viszont az nem túl valószínű, hogy egy felnőtt bármikor is képes lesz egy új nyelvtanulásakor úgy hangzani, mint egy anyanyelvi beszélő. A felnőttek általában jobbak az olyan dolgok elsajátításában, amik azonnali segítséget tudnak nyújtani nekik – például szavak és kifejezések, amik segítenek egy áruházban eligazodni.

A tanulság jelen esetben nagyon egyszerű. Az egyik legjobb életrevaló, amit a szülők átadhatnak a gyerekeiknek a lehetőség, biztatás és támogatás, hogy belevágjanak egy új nyelv tanulásába. A nyelvtanulást korán elkezdve a gyerekek felturbózhatják a kognitív és a párhuzamos munkafeldolgozási képességeiket, ami egész életükben megmarad, később talán akadályt gördítve a felnőttkori nyelvtanulásuk elé.